Hvordan skabes en ildsjæl?

Ved dette års repræsentantskabsmøde blev Morten Petersen fra Aalborg Fodtennis endnu en gang kåret som Årets Frivillig i Fodtennis Danmark. Der er nok ingen eller meget få i fodtennissporten, der ikke kender Morten, for han viser sig gerne, hvor han kan. Men hvordan bliver man egentlig en ægte ildsjæl på så kort tid? Vi har taget en snak med Morten, for at prøve at finde opskriften.

Fodtennissporten vokser, og vi ser flere og flere der virkelig brænder for sporten, både på og uden for banen. Vi har frivillige i alle klubber, og de gør alle et kæmpe stykke arbejde for at udbrede fodtennis, men hvordan er det egentlig, at man bliver så dedikeret i foreningsarbejdet? Vi prøver at blive klogere på dette gennem en snak med årets frivillig.

Tilbage i 2020 modtog Morten et opkald fra Fodtennis Danmark. Vi ville gerne have gang i fodtennis i Aalborg, og i den forbindelse kontaktede vi fodboldklubberne én efter én. Morten var i virkeligheden ikke så hurtigt, men han skulle lige undersøge, hvad det nu var for en sport. Det var først i 2021, at de virkelig kom i gang, og derfra har Morten faktisk ikke set sig tilbage.

Fodtennis sammenlignes ofte med fodbold, og det er også typisk gamle fodboldspillere, der finder vejen til fodtennis. Morten er ingen undtagelse. Vi spurgte derfor Morten, hvad det egentligt er der gør fodtennis anderledes end fodbold.

Der er meget til forskel. Godt nok er det med en bold, men fodtennis kan så meget andet. Selv kommer jeg fra mange år i fodbold verden, og er det stadig. Men fodtennis kan så meget andet. Vi kan regulere regler og bane størrelse så alle kan være med. Vi kan “nøjes” med at være 4 til træning og stadig få meget ud af det. Sammenholdet på tværs af landet i alle klubber er utrolig godt. 

Fodtennis kan altså noget andet, og det er også det, vi oplever, når vi tager landet rundt for at introducere folk til fodtennis. Fodtennis kan noget andet end fodbold. Der spilles på tværs af køn, alder og niveau, og fællesskabet på tværs af klubberne er noget helt andet, end hvad mange har oplevet i fodboldklubberne. Det er noget Fodtennis Danmark har et konstant fokus på, for fodtennis SKAL kunne noget andet. Fodtennis er stadig så lille en idræt, at vi kan udvikle det sammen i tæt samarbejde, og derfor er det også spændende og høre, hvad der egentlig driver de frivillige. Mortens bud på dette er:

At man kan gøre en forskel. Og den opbakning man får fra forbundet er helt vildt. Alene det at have en målsætning om, at aktivere flere mennesker i Danmark, er en drivkraft. Selv synes jeg fodtennis er vanvittig sjovt, og kan kun anbefale det til andre. Men det at kunne gøre en forskel indenfor en sport, blive anerkendt, er klart det der giver mig motivation.

Det skal heller ikke undervurderes, hvor mange frivillige vi egentlig har i fodtennissporten, der ønsker at gøre en forskel. Man kan ikke træde ind i en hal med fodtennis, uden at spillere står og dømmer andres kampe, eller erfarne spillere viser nye nogle fede tricks, teknik og snakker taktiske overvejelser. Hvis nogle af småbørnsforældrene har børn med, så hænger de ofte ud på skødet af spillere fra andre klubber, for der skal jo være plads til at mor eller far spiller. Det er måske en styrke ved at være en lille idræt, men det er noget, som vi håber ville blive bragt videre altid – For det er helt unikt og virkelig en gave for det fællesskab, der er skabt omkring fodtennis.

Det evige spørgsmål omkring frivillighed er jo, hvordan vi skaber andre ildsjæle som Morten, eller nogle af de andre ildsjæle der er i fodtennissporten. Morten kommer med et bud.

Det var et godt spørgsmål. For der findes et hav af ildsjæle i Danmark, og det er så fedt at se. Men du skal ikke være bange for at hjælpe til. Hvis du vil gøre en forskel selv på et lille område, så skal du bare række hånden op. De fleste foreninger har altid noget der skal laves, og jo flere små som store ildsjæle vi har, jo mere sker der i det danske land. For mig har det været vildt motiverende at være en det af et lille forbund eller en lille klub. For at skabe flere ildsjæle, skal man helt klart række ud til medlemmer og ikke medlemmer, og give dem ansvar, anerkendelse og en form for belønning. Foreninger skal ligge mere ansvar ud på den eller de enkelte. Det skaber motivation og skaber ildsjæle.

I Fodtennis Danmark prøver vi er engagere nye som gamle medlemmer. Allerførste opgave er at få medlemmer og deres familie til at blive en del af fællesskabet og mærke den ånd, vi har omkring fodtennis. Derefter skal vi som forbund og forening være gode til at spørge om hjælp. Hvis vi ikke spørger, så rykker vi ingen vegne.

Derudover er det selvfølgelig ekstremt vigtigt, at vi husker at takke de frivillig og ildsjæle der gør en kampe indsats. Det gælder både bestyrelse, udvalg, dommere og alle de frivillige trænere og hjælpere vi har rundt i Danmark. Giv hinanden et klap på skulderen – Det hjælper.

Til sidst spurgte vi Morten, om han kunne nævne 3 gode grunde til, at man skal være frivillig i Fodtennis Danmark

Der findes langt mere end 3 grunde. Men det vil helt klart være sammenhold, opbakning og læring. Der er et unikt sammenhold i forbundet og de enkelte klubber, samt på tværs. Opbakning fra forbundet på de tiltag der bliver lavet i klubberne er fantastisk. Og hver gang du kaster dig ud i noget nyt, lærer du hele tiden noget.

2. marts 2023