EM i Rumænien – Dag 2

Så er dag 2 ved EM godt i gang. De danske kvinder startede dagen med semifinalen i triple mod sidste års VM bronzevinder fra Moldova. Allerede fra start viste de danske kvinder god form, og med et stabilt forsvar og stærkt angreb kom sejren i hus efter to sæt – DANMARK ER I FINALEN ! ! !

Ligeledes blev herreturneringen skudt i gang med gruppespil i single. I første kamp mødte danske Christian Østermark og Morten Alsing Pedersen gruppens favoritter fra Ungarn. Det blev en hård, men tæt kamp, som desværre faldt ud til Ungarns fordel. I anden og sidste gruppekamp stod de danske herrer overfor Albanien. En kamp hvor både Christian og Morten viste rigtig højt niveau – Albanien havde ingen chance. DANMARK ER VIDERE TIL MELLEMSPILLET ! ! !


FØRSTE OPDATERING


Mellemspillet i herresingle blev en udfordrende affære, hvor den danske fodtenniselite måtte se sig presset til de alleryderste grænser af deres evner. Kampene skulle spilles mod henholdsvis Rumænien, Frankrig og Slovakiet.

I første kamp mod verdensmestrene fra Rumænien spillede Christian et solidt første sæt som desværre blev vundet af Rumænien. Rumænernes hold udgøres af to ekstremt adræte og teknisk ekvilibristiske herrer i trediverne, som er i stand til at udføre gode angreb fra selv de sværeste positioner på banen. I 2. Sæt beviste Morten dog, at Rumænerne kunne presses af hans hårde flade server og hans evne til at overraske med venstrebenet i smashsituationer. Men lige lidt nyttede det, og kampen endte desværre 0-2 til Rumænien.

I 2. kamp skulle vi så møde Frankrig, som umiddelbart virkede til at være mellemspillets mest overkommelige modstander, på trods af deres mangeårige erfaring i fodtennisverdenen. Morten fortsatte de gode takter fra forrige kamp og startede inde. Det mest bemærkelsesværdige ved Frankrig er, at deres bedste spiller er en let overvægtig og midaldrende mand, som smører sin shorts helt op i en tangatrusse for at blive mere bevægelig. Morten pressede også Frankrig til adskillige fejl med sine hårde flade server, som pressede den franske spiller et godt stykke ned i banen. Franskernes bundsolide spil medførte desværre, at Danmark tabte 1. Sæt med 8-11. I 2. sæt spillede Christian og kom godt fra start. Det blev et tæt sæt med korte dueller grundet begge spilleres høje kvalitet af smasher, og midtvejs stod scoren 6-6. Efter en frustrerende fejldom af de apatiske rumænske dommere, tabte den danske spiller en smule fokus og 2. sæt endte 7-11 til Frankrig. Frankrig vandt samlet 2-0 . Pokkers også.

Sidste kamp var mod Slovakiet, som stillede op med en rutineret venstrebenet mand i fyrrene. Slovakken havde et særpræget look med grå halvskaldet isse klædt i blå dragt og sølvkæder, men besad også en råstyrke sendt fra helvede. Christian kom også godt fra start i 1. sæt, og så endelig ud til at have fundet sin selvtillid og form, som vi kender så godt fra træningen i København. Det lykkedes ham at presse den gamle Slovak på konditionen, men de ekstremt hårde smasher var svære at stå imod. Midtvejs i 1. sæt stod scoren 6-6, og ved en timeout måtte den slovakiske herre gå krumbøjet ud til sine holdkammerater for at få vejret. Sættet udviklede sig tæt og højdramatisk, og Slovakken vandt desværre 1. sætpoint med scoren 11-9 efter to ærgerlige fejl, hvor Christian lige nøjagtigt ramte forbi sidelinjen på to hårde smashes. I 2. sæt lignede det en træt Slovak, som i højere grad end tidligere begik fejl. Det lykkedes fint for Christian at udnytte hans svagere højreside og ved scoren 4-3 skiftede danskerne Morten ind på banen, og det skulle vise sig kløgtigt. Danmark kom foran 8-5, og slovakkerne afholdte deres timeout efter en række gode lange smashes fra Morten. Desværre fandt slovakken ny energi, hvorefter han kæmpede sig tilbage til 8-8. Nu var det tid til en dansk timeout, hvor Morten fik en række taktiske dessiner fra træneren Anders. Desværre var også den gamle slovak blevet klogere i timeouten, og valgte nu at bruge hårde smashserver, der pressede den danske spiller hårdt ud i udkanten af banen. 2. sæt endte 11-8 til Slovakiet og Danmark er slået ud af singedisciplinen for herrer. Slovakkerne var dog tydeligt overrasket over danskernes kvalitetsspil, og træneren bad efter kampen både Morten og Christian om at skrive deres navne ned, så han kunne huske deres spillestil til fremtidige kampe. De danske spillere var skuffede over ikke at vinde nogle af deres ellers ekstremt tætte kampe, men ser nu frem til double- og tripledisciplinen.

Go Danmark!


ANDEN OPDATERING


I de sene eftermiddagstimer fredag blev det tid til herredouble. Danskerne havde i lodtrækningen trukket turneringens dræbergruppe med modstanderne Moldova og Ungarn. Det danske hold bestod af Christian, Morten, Marc og Jonas.

I første kamp skulle vi møde Moldova, som efter vores fornemmelse var den ’letteste’ af de to superdygtige modstander. Vi havde undervejs i turneringen holdt øje med Moldovas kampe, hvor især den unge spiller med trøjenummer 2 skilte sig ud, med sin voldsomt muskuløse krop og et blik der kan slå ihjel. Det var derfor en herlig overraskelse, at han ikke startede inde. Danmark stillede op med power-opstillingen Christian og Morten. Kampen startede skidt for Danmark, og efter kort tid var vi bagud med 2-7. Men på mirakuløs vis fik danskerne kæmpet sig tilbage, og pludselig stod kampen 9-9! Men så satte Moldoverne deres to bedste spillere på banen, og pludselig havde vi tabt 1. sæt 9-11. I andet sæt gentog historien sig med, at Danmark kom hurtigt bagud, og efterfølgende indhentede moldaverne, så scoren midtvejs stod 8-8. Men så satte Moldova igen deres bedste på banen og de danske herrer blev overmatchet. Danmark tabte kampen 0-2.

I anden kamp mod Ungarn stod danskerne overfor turneringens hidtil sværeste modstander. Vi havde ikke haft muligheden for at besigtige Ungarns seniorherrer før kampen, og vi fik derfor lidt af en overraskelse. Ungarn har turneringens måske dygtigste spiller. Han er tynd, høj og kan smashe ekstremt hårdt til begge sider i medløb, bagudløb og med ryggen til nettet. Derudover har han også tid til at rette sit slikkede pandehår efter hver berøring. Så det handlede for danskerne om at udnytte hver en mulighed, og satse i smasherne for at presse ungarerne, så de ikke selv kom til smash. Marc og Jonas fik pladserne fra start; et sammenspillet par der kender hinandens kvaliteter (og mangel på samme). De første 6 point gik til det rutinerede ungarske hold, hvorefter en servefejl gav det første point til de unge danskere. Selvom danskerne lykkedes fint med deres smashes, så er ungarerne simpelthen for dygtige til alle detaljer på banen. Ved scoren 0-6 kalder danskerne en timeout, men det er svært at sige hvad der skal gøres anderledes, og vi indser at vi blot skal nyde kampen mod en klassemodstander. Pludselig laver ungarerne dog en servefejl og endelig får danskerne muligheden for selv at sende en fin serv afsted. Lige lidt nytter det dog. Men pludselig ved stillingen 10-1, kommer kampens detalje, da den venstrebenede Jonas modtager en serv flot med sin fjederlignende brystkasse – Marc hæver lækkert videre tæt til nettet – hvorefter Jonas kvitterer med et ubeskriveligt præcist sålskud med så megen skrue og præcision, at den lister sig over netkanten og spinner ind i nettet. En såkaldt stopbold udført til perfektion. Hele salen klapper og smilene sidder dybt i danskernes ansigter. Andet point til Danmark og hvilket et! Ungarerne var dog nådesløse overfor de to unge dynamites. Sættet endte 11-2. En flot indsats af duoen Marc og Jonas, men ungarerne var simpelthen adskillige niveauer over danskerne. Andet sæt skulle sættes i gang og der var krav om en sejr, hvis danskerne skulle avancere fra den indledende pulje.
Coach Anders reagerede prompte og indskiftede den rutinerede duo Morten og Christian. Duoen kommer ind og viser energi og mod, som det kræves i dette vigtige sæt. Ungarn havde luret det lavere niveau hos danskerne og kom fejlagtigt til at erstatte de to stærke ungarere med deres ”2. Hold”. En STOR chance som danskerne greb! Christian og Morten kom hurtigt og velspillende op på 7-3, men efter en hurtig timeout og udskiftninger fra Ungarn til stærkeste opstilling vendte kampen fuldstændigt. Den danske duo kæmpede bravt, men var også presset hårdt af ungarernes velspillede ”1. Hold”. Stillingen blev hurtigt 8-7 til Ungarerne, og de så sig aldrig tilbage. Danskerne fik tilkæmpet sig et enkelt point men måtte se sig besejret 11-8. Dermed sluttede kampen og ungarerne vandt i begge sæt.Danmark fik en ekstremt svær, men lærerig turnering i herre-double.

Referat om Herre-triple, mix-double og mix-triple følger…


TREDJE OPDATERING


Sent fredag aften spillede danskerne den første af to gruppekampe mod henholdsvis Frankrig og Cypern. På grund af sene afbud fra Georgien, Tyrkiet og Israel var tre af de fire indledende grupper blevet formindskede, således at gruppespillet bestod af to kampe for hvert hold. Derfor var en sejr i én af de to kampe påkrævet for at avancere til mellemgruppespillet. Danmarks triple-hold består af Peter, Morten, Marc, Jonas, Henrik og Martin.

Første kamp mod Frankrig skulle vise sig som en ekstremt tæt affære mellem to meget jævnbyrdige hold. Danmark startede med Peter som netspiller, mens Martin og Henrik vogtede baglinjen, hvor de var ansvarlige for modtagninger og oplæg. Første sæt startede helt sublimt for danskerne, hvor især Martin overraskede med strålende brystmodtagninger og oplæg, som vi kun sjældent ser til træning. Vi snakker stadig om, hvorvidt det var en Red Bull umiddelbart inden kampen, som gav Martin det forrygende momentum. Samtidig serverede Henrik fejlfri server og Peter sendte med sit fleksible hofteparti nogle forrygende kraftsmasher afsted mod franskmændenes baglinje. Danmark vandt 1. sæt 11-6 og en bevæget coach Anders bævrede i stemmen, da han i pausen fremstammede lyksalige roser til de velspillende danskere. Danmark fortsatte derfor med samme opstilling efter pausen, men kom desværre slet ikke lige så godt fra start. Efter at være kommet bagud 3-7 indskiftede danskerne Marc og Morten, som fik tilkæmpet sig yderligere fire point, inden Frankrig vandt sættet 11-7. Tredje sæt var derfor en ren gyser, som kunne vise sig afgørende for både franskmændenes og danskernes videre færd i herre-triple. Danskerne brugte nu Morten som netspiller, samt Marc og Jonas på baglinjen. Nervøsiteten var tydelig at spore på det danske hold; dét kunne desværre ses i en række upræcise hævninger og modtagninger. De rutinerede franskmænd havde samtidig fået deres spil til at flyde bedre og ved stillingen 9-9, hang nerverne ude på tøjet af den danske delegation. Med to velplacerede smashes i hver sit hjørne hentede franskmændene kampens afgørende point. Danmark måtte se sig besejret 1-2 efter en spændende kamp. Der var dog intet ondt blod mellem de to hold, og franskmændene sang sågar hyldestsang til danskernes Camilla Friberg i bussen på vej hjem. De danske herrer måtte gå urolige i seng, ved tanken om, at der fra næste morgen skulle spilles en dødsensafgørende kamp mod Cypern.

Danskerne gik lørdag morgen på banen, efter den sædvanlige rumænske morgenmad bestående af pølse, spejlæg og skinke-agurk sandwiches af tørt franskbrød. Det mest iøjnefaldende ved de førsteseedede cyprioters mandskab er deres lille mørke mand på baglinjen, som nærmest telepatisk aflæser enhver af modstandernes afslutning og returnerer den direkte op til deres middelmådige og let anorektiske netspiller. Danmark stillede op med Peter, Jonas og Henrik fra start, som næsten ubesværet sikrede sejr i første sæt med imponerende 11-4. Cyprioterne virkede dog en smule trætte fra en imponerende fredag, hvor de i adskillige kampe sikrede sejre mod stærke hold, ved hjælp af slidsomt defensivt arbejde fra den telepatiske baglinjemand. Desværre faldt danskernes niveau i 2. sæt, hvor cyprioterne samtidig genfandt fredagens defensive styrke frem, således at de kunne sikre sig et sætpoint efter en række tætte dueller. I tredje sæt stillede danskerne op med Morten som netspiller og Henrik og Jonas på baglinjen. Det skulle vise sig at give pote. Især Jonas excellerede i det defensive, hvor han gang på gang aflæste de cypriotiske smashes, og ved flere lejligheder modtog han smashes på baglinjen med hårfin præcision ved at heade den lige op i luften. Morten missede ikke en eneste smash og Henriks hævninger sad lige i skabet. Danmark nappede lige akkurat sejren med 12-10 ved hjælp af Mortens fabelagtige blokering af en cypriotisk smash. Hele bænken stormede ind på banen og der var ikke et øje tørt. Danmark kom videre til mellemspillet, og sikrede sig dermed tre yderligere kampe i herre-triple!

I mellemspillet var danskerne døduheldige, da de trak mareridtsmodstanderne Moldova, Rumænien og Ungarn. Både Rumænien og Ungarn er niveauer over alle andre i tripledisciplinen, og de fattige – men dygtige – moldovere spiller altid som om det gjaldt deres liv. Den danske delegation måtte se i øjnene, at de med kæmpe sandsynlighed ikke ville gå videre. Nu handlede det om at fordele spilletiden i truppen så alle kunne få lov at nyde kampene mod verdens bedste herrespillere. Og som forventet tabte vi hele lortet. Værd at nævne er et tæt spillet sæt mod Moldova og to overraskende flotte stopbolde af Morten mod Ungarn. Det skal også nævnes, at flere af Rumæniens smasher var så hårde, at man risikerede trykkede ribben ved brysttæmning. Alt i alt en god oplevelse som blev nydt i fulde drag.

Følg med senere, når vi leverer referater fra mix-double og mix-triple. Hala Dinamarca!

20. november 2015